Varsity kransen voor de Damesch Vier
Het is traditie om kransen om de schouders van de winnaars van de Oude Vier
Damesvelden worden sinds 1976 ook uitgeschreven op de Varsity. Sindsdien zijn eerdere pogingen geweest om een "vrouwelijk" equivalent voor de Oude Vier te introduceren, maar deze strandden telkens. In 2017 is de Damesch Vier weer geïntroduceerd als hoofdnummer naast de Oude Vier, verroeid door de vier 'oudste' damesroeisters van de vereniging.
De Damesch Vier is bedoeld als een nieuwe traditie, een nieuw hoofdnummer. Dit verklaart ook waarom de Damesch Vier wordt uitgeschreven in een vier-zonder en niet een vier-met. Als 'de race der Oude Vieren' in 2017 uitgeschreven zou zijn in plaats van 1878, zou de keus op een vier-zonder gevallen zijn in plaats van de vier-met, is de gedachte. Een gevolg van deze keus voor nummer is ook de lengte van de race: het Amsterdam-Rijnkanaal heeft een bocht in de eerste kilometer van de afstand van drie kilometer die door de Oude Vier gevaren wordt, wat een ongestuurde race onveilig maakt. Zodoende: een vier-zonder over twee kilometer, die net na de bocht begint.
“Traditie” blijkt het kernwoord te zijn als men over de hoofdnummers van de Varsity spreekt. Het wisselen van de Zwaan, het wassen van de wedstrijdjasjes, de kroegjool
Maar: Wat gebeurt er als de Damesch Vier de Varsity wint? Wordt een kroegjool gehouden, zal de Damesch Vier in een processie naar Minerva worden geleid? Zal Minerva een nieuwe Zwaan schenken aan Njord? Op deze vragen bestaat tot heden nog geen eenduidig antwoord. Ook toen de eerste Damesch Vier in 2017 tot de laatste honderd meters de hele wedstrijd lang voorlag, gaf het Njordbestuur toe geen plan te hebben gehad wat dan te hebben gedaan. Dit soort vragen zijn wel belangrijk: het geeft aan hoe de vereniging het damesroeien als haar boegbeeld viert.
De eerste Damesch Vier merkte in 2017 dat het nummer gepromoot werd om deze een plek te geven op de Varsity. De Damesch Vier leefde. In de jaren erop zwakte deze aandacht af: een assumptie dat het veld zichzelf wel zou vormen tot een gelijkwaardig hoofdnummer. De roeisters menen dat dit een verkeerd uitgangspunt is geweest: een veld als een "plus 1" introduceren heeft meer nodig om uiteindelijk haar eigen tradities te vormen. Hun voorstel: het hoofdnummer om het jaar afwisselen om écht voor de gelijkwaardigheid van hoofdnummers te zorgen.
Dat de Damesch Vier niet organisch groeit in een met tradities doordrenkte vereniging, is zichtbaar. Dat Njord op 1.5 seconde na bijna de Oude Vier won in 2015, is algemene bekendheid; dat Njord dit in 2017 ook bijna deed bij de Dames Vier, minder. Een voorbeeld buiten Njord: het Varsity Magazine van 2018, het tweede jaar waarin de Damesch Vier wordt uitgeschreven, introduceert elke Oude Vier-roeier uitgebreid in een stuk van acht pagina's. De Dames Vier krijgt één pagina voor alle nummers waarin de roeisters kort bij naam genoemd worden (sinds 2019 is dit gelukkig aangepast).
Terug naar de Varsity kransen. Op de Varsity krijgen de winnaressen van de Damesch Vier een krans om op de wal; hun vereniging mag (officieel) niet in het water springen; het water moet vrij zijn voor de Oude Vier. Varsity kransen staan zo symbool voor reflectie hoe tradities aangepast zouden kunnen worden om een gelijkwaardig hoofdnummer te creëren.