Stap 11 van 14

Kopies met cilindrische kopergravure

Related Images

  • Fig 20: Metalen drukcilinder voor textieldruk. Collectie Museum De Lakenhal, [inv. Nr. 4707.1](https://www.lakenhal.nl/nl/collectie/4707-1)
  • Fig. 21: Reclamedoek Van De Leidsche Katoen Maatschappij, ca. 1910. Uit Museum De Lakenhal, [inv. Nr. 4707.6](https://www.lakenhal.nl/en/collection/4707-6)

De illustratie die een centrale plek krijgt op deze reclamedoek bestaat uit twee emblemata. Een embleem of zinnebeeld is een kleine afbeelding die een betekenis in zich heeft, met daarbij een korte kernachtige spreuk, zoals een spreekwoord en een kort gedicht. Deze veelal ludieke illustraties waren voornamelijk populair in de zestiende eeuw tot en met de achttiende eeuw. De twee emblemata op de reclamedoek zijn een afdruk van de nog steeds in het museum De Lakenhal te Leiden bewaarde koperen drukcilinder (fig. 20).

De illustratie werd in de koperen cilinder gegraveerd. Op deze manier kon door het reliëfverschil de inkt over de koperen cilinder worden opgenomen. Met deze drukcilinder was het mogelijk eenzelfde afbeelding meerdere malen af te drukken op verschillende doeken. Dit maakt dat er tot op heden verschillende reclamedoeken van de Leidsche Katoenmaatschappij met dezelfde illustratie bewaard zijn gebleven. Wat wel zo goed als altijd afwezig is, is de aansprekende tekst. Meestal werden de twee illustraties omkaderd met een voorbeeld van de motieven die konden worden gedrukt (fig. 21).