Nog inniger verbonden
Anno 2021 zijn de disputen, verbanden en gezelschappen en hun veel geziene, eigen dassen en strikken niet meer weg te denken van de K.S.R.V. "Njord". Hoe en waarom zijn deze verschillende substructuren opgericht en wat dragen zij bij aan het verenigingsleven?
In 2005 spraken er een aantal competitieroeisters zich uit over een gebrek aan interactie tussen verschillende groepen leden: wedstrijd- en competitieroeiers en eerstejaars en meerderejaars mengden zich maar weinig. Ze stelden iets nieuws voor toen ze ontdekten dat er naast het wedstrijdroeien weinig was dat mensen na hun eerste jaar nog betrokken hield bij de vereniging: het oprichten van een heus damesdispuut. Zodoende werd in 2006 het Dameschdispuut der ‘’Walkuren’’ opgericht.
De komst van de disputen is dus niet toevallig maar is vanuit een behoefte ontstaan. Echter, in het begin was bijna niemand enthousiast over de luidruchtige groep meiden die samen de Walkuren vormden. Een dispuut zou de aandacht op het roeien doen verwateren en een verticale structuur van een dispuut zou te ‘’knorrig" zijn voor het corporale Njord. Al snel werd de meerwaarde ingezien en inmiddels zijn de actieve meiden die zich aansluiten bij “de Wallies” niet van Njord weg te denken.
Twee jaar later richtte een mannen-clubacht het Leidsch Heerendispuut (L.H.D.) "Vanir" op. Langzaam maar zeker veranderde Njord van alleen een studentenroeivereniging waar je kwam om te trainen naar een vereniging die veel meer te bieden had dan alleen hard roeien, met een rijke borrel- en commissiecultuur.
Zo reflecteert de komst van de disputen na de inspanningen van de oprichtsters van de Walkuren evenzeer de komst van de dames op Njord: van beiden wordt gezegd dat ze hebben bijgedragen aan het ontstaan van een borrelcultuur op Njord. De dames in de jaren '70 gingen namelijk niet naar Minerva om te borrelen en wilden dit op Njord kunnen doen.
Op het dispuutsleven op Njord werd in 2010 een (internationaal) schepje bovenop gedaan met de oprichting van het Waka Gezelschap. Het Museum Volkenkunde in samenwerking met Toi Maori uit Nieuw-Zeeland
In 2012 werd de vereniging verrijkt met nog een damesdispuut, te weten het Leidsch Damesdispuut (L.D.D.) ‘’Verdandi’’, en het eerste en enige verband, de Heeren XII V.L.U.W. Hoewel beide substructuren nog moesten bewijzen dat er nog een damesdispuut en een herenverband nodig waren, zijn ze nu een onmisbaar onderdeel van de Njord cultuur geworden.
De disputen, het verband en het Gezelschap dragen samen met de verscheidenheid aan commissies en (wedstrijd)ploegen bij aan het verenigingsgevoel op Njord. De samensmelting van competitieroeiers en wedstrijdroeiers heeft een flinke impuls gekregen doordat men elkaar binnen de substructuren ontmoet. Fervente borrelaar, wedstrijdroeier of competitie fanaat: een ieder blijft zo langer verbonden aan Njord. Een mooiere vorm van samensmelting bestaat eigenlijk niet!