De hand aan de riemen, gij Zonen van Njord?
De Zwaan: niks staat meer symbool voor Njord dan deze edele vogel. De Zwaan heeft dan ook een centrale plek in de Zaal, boven het buffet, waar zij een streng oogje houdt op de naleving van mores en tradities door leden als zij in de Zaal borrelen of de training nabespreken met een bakkie (al is ze in dit geval iets minder streng op de gedragen kleding).
In 2021 blikken we terug op 50 jaar gemengd Njord: van een vereniging als "mannenbolwerk" naar een vereniging waar vrouwen niet meer weg te denken zijn. Njord is in die zin een stuk diverser en inclusiever geworden sinds 1971.
Beweegt Njord ook in 2021 mee met de tendensen van de maatschappij qua diversiteit en inclusiviteit? Is Njord toegankelijk genoeg ook voor degenen die met een fysieke beperking leven, biedt het hen genoeg mogelijkheden om te roeien? Is Njord te binair ingericht? Biedt Njord genoeg ruimte voor iedereen om zichzelf te zijn? Neemt Njord voldoende actie om diversiteit te verhogen, zou Njord meer moeten doen? Moet diversiteit eigenlijk wel een doel op zich zijn voor een vereniging als Njord?
Vraagstukken in het teken van tradities plaatsen is des te belangrijker, nu we op de K ons juist met onze tradities identificeren: wij zijn de "Oudste," onze tradities kenmerken Njord als vereniging. We kiezen in de EL CID voor de K.S.R.V.: dat doen we deels ook uit een waardering van traditie. Maar puntje bij paaltje zijn tradities ooit een keer verzonnen en zijn ze ook aan verandering onderhevig. Sommige tradities zijn al aan verandering onderhevig geweest: de openstelling voor niet-leden, voor hbo studenten, voor dames. Zo blijkt: tradities beïnvloeden de inclusiviteit van Njord én tradities kunnen meebewegen. Maar ook nu de vraag: Zijn er tradities die ervoor zorgen dat sommigen zich niet thuis voelen op Njord, en hoe gaan we hiermee om? Zijn er tradities die niet meer passen in de 21e eeuw? Njord bewoog mee in de context van de vrouwenemancipatie: zijn er nu andere contexten waar Njord zich meer aan zou moeten meebewegen? En zouden verdere veranderingen het karakter van de vereniging in de weg zitten?
De Dames Lustrum Expositie Commissie hoopt dat deze expositie u niet alleen heeft doen nadenken over de afgelopen 50 jaar Njord maar ook hoe de komende 50 jaar op Njord vormgegeven kunnen worden en dat u deze expositie met stof tot reflectie kunt verlaten. Laten we in de Zaal met een biertje in de hand, onder het toeziend oog van de Zwaan, dit gesprek aangaan!