Over roeien wordt vaak gezegd dat het een sport is om in de studententijd te beginnen om binnen een paar jaar naar de nationale top te kunnen groeien. Irene Eijs is hier bij uitstek een voorbeeld van. In haar eerste en tweede jaar op Njord roeide Eijs competitie op Njord, wat ze combineerde met lidmaatschap bij Minerva. Pas in haar derde jaar besloot ze te gaan wedstrijdroeien en werd toen voor de eerstejaars dames vier-met De vier-met is een boordroei boottype - elke roeier heeft één riem - met vier roeiers en een stuur, die vaak in de boegpunt van een boot ligt te sturen. De "met" geeft dus aan dat de boot gestuurd wordt!geselecteerd.
In Fourmidable zette Eijs haar eerste wedstrijdhalen richting de Olympische Spelen Hoewel tegenwoordig wedstrijdploegen nooit een ploegnaam kiezen en dit vooral gebruikelijk is voor competitieploegen, was dit eind jaren '80 andersom.. Dat het eerst de ambitie was om met haar gehele eerstejaars viertje naar de Olympische Spelen te gaan, heeft hier ongetwijfeld aan meegeholpen.
Ondertussen is het 25 jaar geleden dat Eijs haar bronzen medaille haalde op de Olympische Spelen in Atlanta in de dubbeltweeDe dubbeltwee is een scull boottype - twee riemen per roeier - met twee roeiers met Eeke van Nes (Laga). De helft van het halve centennium dat Njord dit jaar viert voor het dames lustrum. Een vraag aan Eijs en haar eerstejaars ploeggenoten en coach van Fourmidable hoe het destijds met de onderlinge verdeling tussen mannen en vrouwen zat op Njord, levert het antwoord op dat het gezellig was met een gezonde onderlinge concurrentie; de ploeg vindt het zonde dat er nu niet meer na elke wedstrijd een uittrainingsfeest wordt georganiseerd, want "hoe moet je nu een vent vinden?"
Een kritische noot volgt desalniettemin: de hele vloot was afgestemd op mannen, vrouwen kregen de afdankers. In Fourmidable roeiden ze in de zware vier-met De Vijf Pijlen. Toen haar ploeg met Laga in een acht wilde starten, moesten ze het opnemen tegen EJL Eerstejaars Licht: eerstejaars roeiers die op 70 kilogram moeten inwegen voor een wedstrijd. voor de Njord. Fourmidable blikt terug met toch een lichte indruk dat EJZDeze kun je dan raden. en EJL een belangrijkere plek opnamen in de vereniging, ook al stond Fourmidable 5 blikken voor. Traditie bepaalt. "Het draait om zware mannen, lichte pikken worden getolereerd, en oh ja, dames zijn er ook nog." Toen Eijs in haar derde jaar de overstap maakte naar de skiffRoeien is een echte teamsport, met als grote uitzondering de skiff: hierin roeit één roeier met twee riemen (scullen), dus één riem per hand, links boven rechts!, moest ze haar eigen skiff regelen die voor de nationale top klaar was: de Yellow Fever. Het roeimateriaal is een essentieel onderdeel van het roeien en suggereert welke waarde er aan welke sectie verbonden wordt.
In 1997 werd een nieuwe vier-zonderNet als de vier-met is de vier-zonder een boordroeiboottype met vier roeiers, maar dan ongestuurd. De boottype is daardoor wat lichter - geen gewicht van de stuur - maar ook iets technischer. Een van de roeiers stuurt door middel van de voet: het schoentje zit gekoppeld aan het roertje onder de boot. gedoopt op Njord met de naam I.E.M. Eijs. In het najaar van 2017 wordt een poging gedaan om een nieuwe traditie in het leven te blazen: het Eijsjesdiner. Drie roeiseizoenen aan "Eijsjes" verzamelen zich in de Zwanenzaal om hun band als ploeg die in de Eijs heeft geroeid te vieren, met Eijs als special guest. Een element wat de "Eijsjes" verbindt, is dat de Eijs in 2014-2017 als B-boot gold in de onderlinge ranking binnen de Middengroep Dames. De underdog-gevoel die met een B-boot status komt, is ook iets wat Eijs herkent: toen zij en haar drie ploeggenoten in 1987 geselecteerd werden voor de vier-met in plaats van de acht, heerste eerst ook een gevoel van teleurstelling niet in de acht te zitten, toch het vlaggenschip van de damessectie. Maar wat Fourmidable met de drie lichtingen "Eijsjes" gemeen heeft, is de ontdekking dat een sterke ploegband en een goede no-nonsense mentaliteit randvoorwaarden zijn om hard te kunnen varen. "Niet kijken naar wat je niet hebt, maar kijken wat je wel kan," is de boodschap die Fourmidable meegeeft.
In 2021 sprak Irene Eijs op het Symposium, dat voor het Dames Lustrum georganiseerd wordt. Ze sluit af met aan aantal lessen. De eerste: blijf niet hangen in een selectie, maar focus op wat je zelf kan veranderen. De tweede: zoek druk op om fouten tevoorschijn te halen, maar verhef niet discussiëren tot een kunst. De derde: je kunt meer dan je denkt, wees niet te bescheiden. Lessen die op het roeien en op een steeds meer gemengde vereniging van toepassing zijn.