Step 1 of 19

De wedstrijdscarf

Related Images

  • Dhr. Kolfoort, Commissaris voor het Wedstrijdroeien in het jaar 2019-2020, deelt wit-blauwe scarfs uit aan eerstejaars wedstrijdroeiers die zojuist hun eerste wedstrijd voor Njord hebben gestart - Van [Facebook](https://www.facebook.com/photo?fbid=2255769238061751&set=a.2255768261395182)
  • Uit de liedjesbundel van de Leidse Vrouwelijke Studenten Roeivereniging “De Vliet” over een meisje dat een wit-blauwe das breit voor een roeier van Njord - Foto uit het archief)

Aan deze wit-lichtblauwe scarf herken je een wedstrijdroeier van K.S.R.V. “Njord”. Wit en lichtblauw zijn de officiële kleuren van de vereniging. De Commissaris voor het Wedstrijdroeien reikt ze uit aan alle wedstrijdroeiers na hun eerste wedstrijd voor Njord. Vaak zijn dit de Winterwedstrijden in januari, een gepaste gelegenheid voor een warme scarf, dus. Het is uit den boze deze scarfs ‘sjaals’ te noemen: de dassen worden in Cambridge gemaakt door een echte tailor, dus spreekt men van een scarf.

Dit is echter niet de enige wit-blauwe das die ‘t Leidsche heeft gekend: uit de tijd dat Leiden nog een losse damesroeivereniging had, is er een liedje bekend waarin wordt gezongen over hoe een verliefd meisje een das breit “van halfwit en halfblauw” voor haar vlam van Njord. Vroeger breiden de dames namelijk een das van witte en blauwe vlakken indien zij een liefde bij Njord hadden. De lengte van de das hing af van het aantal blikken (overwinningen) die de roeier in kwestie had behaald: hoe meer blikken, hoe langer de das. Het meisje in het liedje heeft pech: haar relatie gaat halverwege het breien uit, dus alle moeite leek voor niets... Gelukkig ontmoet ze weldra weer een leuke roeier van Njord, dus uiteindelijk komt de das toch af!

Misschien moeten we eerst even uitzoomen, voordat we verder gaan...