Een doek die spreekt
Laten we nu proberen om alle verschillende elementen van deze kanga te combineren om te achterhalen wat de draagster ermee heeft proberen te zeggen.
De voornaamste kleuren op de kanga zijn rood en zwart, wat staat voor woede, zoals eerder genoemd. De tekst, Mtenda akitendwa huwaje, vraagt “als een leider door iemand anders geleid wordt, hoe kan diegene dan een leider zijn?” En tenslotte kan de mais staan voor de onderdrukking van de kolonisator.
Naar mijn mening wijzen deze elementen erop dat deze kanga kritiek uit op een specifieke lokale leider die samenwerkte met de Europese autoriteiten. Maar dit is slechts een van ontelbare mogelijke interpretaties. Op haar manier kon de vrouw die deze kanga droeg zich mengen in de problemen van haar tijd en kon ze zich uiten over de politieke situatie. We kunnen echter niet achterhalen naar welke leider verwezen wordt en waarom de draagster diegene zou willen bekritiseren. Dit is precies waarom kanga’s zo populair zijn voor het communiceren over moeilijke problematiek. Aangezien de betekenis van de kanga zo specifiek is en op meerdere manieren geïnterpreteerd kan worden, kunnen vrouwen hun taalbarrières doorbreken terwijl ze hun beleefdheid behielden in overeenstemming met de verwachtingen van de maatschappij.
Voordat het verhaal ten einde komt, staat hieronder nog wat informatie over de belangrijke rol die kanga’s hebben gespeeld (en nog steeds spelen) in de levens van vrouwen. Sommige vrouwen bezitten wel 200 kanga’s: stel je eens voor hoeveel boodschappen zijn konden overbrengen!