Antidotum tegen de Spaanse Griep
Aan het begin van de twintigste eeuw maakte de drogisterij zijn eerste pandemie mee: de Spaanse griep. Boven het Delftsblauwe bord hangt een foto die daar – onbedoeld – een herinnering aan oproept. Daarop is namelijk de drogisterij te zien in het jaar 1918 – het jaar dat de Spaanse Griep uitbrak.
Volgens het Algemeen Handelsblad zocht men, met name vanwege de ‘ongehoorde uitbreiding en [het] kwaadaardigheid’ karakter van de ziekte, hun heil in allerhande middeltjes.
Drogisterij Boerhaave sprong op deze vraag in en maakte reclame voor ‘formamint, paraform en saccharoformtabletten’ ter bescherming tegen deze angstaanjagende ziekte – hoewel er geen wetenschappelijk basis voor was (fig. 1). De drogisterij was echter niet de enige die brood zag in de uitbraak. Zo bood de firma D.M. Kruisinga, aan de Nieuwe Rijn, diens ‘Kruisinga’s borst elixer’ (fig. 2) en er was zelfs ‘haarkundige’, J.H.C. Spoor aan de Oude Singel, die reclame maakte voor genezing van haaruitval ‘tengevolge van Spaansche Griep’ (fig. 3).