Step 9 of 24

Met dames meer mans

0:00

Related Images

  • De dames van de L.S.R.S.V. ‘’De Vliet’’, ca. 1930.
  • De ouderejaars damesacht van Njord in 1972. Deze bestond voornamelijk uit dames die lid waren geweest bij De Vliet. In 1972 werd deze acht als verenigingsacht uitgezonden naar het EK in Brandenburg.

Dit is de punt van de Gefjun, de allereerste damesboot die Njord rijk was. Het geld voor deze boot is onder leiding van de toenmalige bootsman, Maarten de Lange, ingezameld door de mannelijke leden (in het fragment horen we de bestuursmannen van '71 over zijn inzet). Op Maarten’s initiatief werd er een werkactie opgezet, waarbij niet alleen de Gefjun werd aangeschaft, maar ook nog een damesvier! Daarbij offerde Maarten zijn eigen keuken op om een kleedkamer in te richten voor de dames.

Hoewel de dames op Njord in een warm bad belandden bij aankomst, was de komst van de dames naar Njord niet per se vanzelfsprekend. Decennia lang roeiden studerende mannen en vrouwen apart van elkaar, zo ook in Leiden. De mannen haalden hun roeihart op aan het Galgewater en sinds 1965 ook in Leiderdorp, terwijl de dames zich aan de Trekvliet hadden gehuisvest bij damesroeivereniging L.V.S.R.V. "De Vliet". In 1970 werd het roeiplezier van de dames abrupt verstoord: de Trekvliet moest gedempt worden. Er zat weinig anders op dan te verhuizen. De dames stonden daardoor plots voor een ingrijpende keuze: gaan we naar de K.S.R.V. "Njord", of verhuizen we naar het terrein bij A.L.S.R.V."Asopos"?

Het bleek naast een ingrijpende ook zeker geen gemakkelijke keuze. De emancipatiestrijd was inmiddels ten volle uitgebarsten en leidde er mede toe dat mensen van elitaire clubs steeds minder konden hebben. Ook in het conservatieve Leiden was deze tendens voelbaar en het maakte dat niet alle Vliet-dames warm liepen voor het traditionele en corporale Njord. Echter, een aandeel van hen was juist uit op zo’n meer traditionele sfeer. Zodoende voegde een deel van hen, te weten een aantal meerderejaars wedstrijdroeisters en hun coaches, zich bij Njord. Twee culturen kwamen zo samen, wat wel eens tot frictie heeft geleid.

Ondanks enige strijd hebben de heren en dames van Njord elkaar gelukkig snel op waarde weten te schatten. Na vijf jaar dames roeien op Njord vierde men het eerste dames lustrum, met als leus "Fusion makes fun!"

Would you like to dive deeper into the topic?More information is available